Schiedam is gelegen tussen Rotterdam en Vlaardingen, oorspronkelijk aan de Schie en later ook aan de Nieuwe Maas. De stad is wereldwijd bekend om haar jeneverproductie, de historische binnenstad met historische havens (in andere Hollandse steden zouden die 'grachten' heten) en de hoogste windmolens ter wereld.
De geschiedenis van de stad Schiedam gaat terug tot de 13e eeuw. Nabij de monding van de Schie werd rond waarschijnlijk 1230 een dam aangelegd om het polderland te beschermen tegen het zeewater. In 1275 werden stadsrechten verleend.
De achttiende eeuw was Schiedams Gouden Eeuw: de stilgevallen drankimport uit Frankrijk maakte de opkomst van de Schiedamse jeneverstokerij mogelijk. Vanuit tientallen branderijen en distilleerderijen werd Schiedamse jenever over de hele wereld geëxporteerd. De jeneverindustrie gaf Schiedam de bijnaam 'Zwart Nazareth', omdat het roet van de branderijen en glasfabrieken de stad zwart kleurde. In Zwart Nazareth werden rond 1880 jaarlijks meer dan een miljoen flessen jenever geproduceerd. Bloed, zweet en tranen werden vergoten om die prachtige oude jenever te maken.
De bedrijfstak is inmiddels grotendeels verdwenen, maar de Schiedamse molens bepalen nog het stadsbeeld. Ook herinnert een groot aantal voormalige branderijen aan de branderstijd. In een van deze branderijen, gevestigd aan de historische Lange Haven, is sinds 1996 het Jenevermuseum gevestigd.