Direct naar de contentDirect naar de footer
Schie you soon
Schie you soon

Schiedam is gelegen tussen Rotterdam en Vlaardingen, oorspronkelijk aan de Schie en later ook aan de Nieuwe Maas. De stad is wereldwijd bekend om haar jeneverproductie, de historische binnenstad met historische havens (in andere Hollandse steden zouden die 'grachten' heten) en de hoogste windmolens ter wereld.

De geschiedenis van de stad Schiedam gaat terug tot de 13e eeuw. Nabij de monding van de Schie werd rond waarschijnlijk 1230 een dam aangelegd om het polderland te beschermen tegen het zeewater. In 1275 werden stadsrechten verleend.

De achttiende eeuw was Schiedams Gouden Eeuw: de stilgevallen drankimport uit Frankrijk maakte de opkomst van de Schiedamse jeneverstokerij mogelijk. Vanuit tientallen branderijen en distilleerderijen werd Schiedamse jenever over de hele wereld geëxporteerd. De jeneverindustrie gaf Schiedam de bijnaam 'Zwart Nazareth', omdat het roet van de branderijen en glasfabrieken de stad zwart kleurde. In Zwart Nazareth werden rond 1880 jaarlijks meer dan een miljoen flessen jenever geproduceerd. Bloed, zweet en tranen werden vergoten om die prachtige oude jenever te maken.

De bedrijfstak is inmiddels grotendeels verdwenen, maar de Schiedamse molens bepalen nog het stadsbeeld. Ook herinnert een groot aantal voormalige branderijen aan de branderstijd. In een van deze branderijen, gevestigd aan de historische Lange Haven, is sinds 1996 het Jenevermuseum gevestigd.

Toeristische informatie

 • Korenbeurs

  Korenbeurs

  De Schiedammer Korenbeurs of Koopmansbeurs is een rijksmonument uit 1786-'92.
  In de Korenbeurs werden moutwijn, granen en spoeling verhandeld. Deze handel stond in direct verband met de in Schiedam gevestigde stokerijen voor jenever.

  De Korenbeurs is in de loop der jaren verscheidene keren hersteld en verbouwd. In februari 2015 werd begonnen met de aanpassingen van het gebouw voor de komst van de openbare bibliotheek. Op 6 juni 2015 werd de Bibliotheek op de nieuwe locatie in de Korenbeurs officieel geopend. Het overdekte binnenplein is een binnentuin geworden, een groen atrium met hoge bomen en planten. De bibliotheek is in 2016 de op een na beste bibliotheek van het jaar geworden. De binnentuin, aangelegd door Zuidkoop, heeft de titel “Interieurbeplanting van het Jaar” 2016 gewonnen.

  Meer informatie
 • Distillers District

  Distillers District

  Schiedam is dé distilleerstad van Nederland. Niet alleen door het verleden, maar juist ook door het nu. Met gerenommeerde jenever, likeuren en –ginproducenten binnen de stadsgrenzen speelt Schiedam een centrale rol binnen de branche en de toeristische sector. In Schiedam ruik, proef en zie je overal jenever en gin. In de historische binnenstad herinneren veel gebouwen en de 7 hoogste molens nog aan de tijd dat Schiedam het internationale hart van de jeneverindustrie was.

  Meer informatie
 • Nationaal Jenevermuseum Schiedam

  Nationaal Jenevermuseum Schiedam

  Stap in de wereld van jenever. Beleef de historie, het heden en de toekomst van jenever in het Jenevermuseum. Zie de stokers in actie, luistert naar bevlogen verhalen en natuurlijk is een proeverij een van de mogelijkheden.

  In de Branderij maken de jeneverstokers de moutwijnjenever Old Schiedam, precies zoals 300 jaar geleden. Volgens de traditionele Hollandsche Methode, naar recept uit 1700.
  In de Branderij krijgt u, op vertoon van een geldig entreebewijs, gratis uitleg van een stoker of een medewerker van het museum.

  Meer informatie
 • De Waag

  De Waag

  De Waag van Schiedam, een rijksmonument aan de Nieuwstraat 36, is aangebouwd aan de toren van de Grote of Sint-Janskerk. Schiedam kreeg een eerste waag in 1339 in de ruimte onder het Stadhuis, die ook als laken- en vleeshal dienstdeed. In 1579 verhuisde de waag naast de toren van de Grote Kerk. De functie als waag is pas in 1930 opgeheven.

  De Waag is in 1990 gerestaureerd, zodat het kerkelijk bureau van de Hervormde Gemeente hier kantoor kon houden. Na een grote renovatie is sinds juni 2016 de Stichting Promotie Schiedam gevestigd in De Waag.

  Meer informatie
 • Pathé Schiedam (voorheen Euroscoop)

  Pathé Schiedam (voorheen Euroscoop)

  Pathé Schiedam is een 5 sterren bioscoop met extra grote filmschermen, luxe stoelen met veel beenruimte, dubbele armleuningen, ‘4K-laser’projectie en het Dolby Atmos-geluidssysteem. Het Euroscoopcomplex telt 11 zalen, samen goed voor bijna 2600 stoelen. Door de ligging direct naast Station Schiedam Centrum (ook haltes van tram, bus en metro) is Euroscoop uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken. Euroscoop ligt aan de op- en afrit van de A20. De parkeergarage heeft capaciteit voor 900 auto’s.

  Meer informatie
 • Shoppen

  Shoppen

  Winkelen kan overal. Maar winkelen in een decor van de hoogste molens van de wereld en monumentale gebouwen kan alleen in de historische binnenstad van Schiedam! De historische Hoogstraat heeft originele specialzaken zoals, pop-upstores en winkels op het gebied van interieur, koken en kleding.

  Meer informatie
 • Nog meer wandelen

  Nog meer wandelen

  Het is natuurlijk ook mogelijk om op eigen gelegenheid andere TOP wandelroutes te ontdekken.
  Een TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt. Een 'knooppunt' waar diverse bewegwijzerde en onbewegwijzerde fiets- en wandelroutes samen komen. Een TOP is goed bereikbaar per auto en beschikt over voldoende parkeergelegenheid.

  U kunt de wandelroutes (met kaartjes) zoeken die langs een Toeristisch Overstappunt (TOP) lopen.
  Zoek op Schiedam voor enkele routes in de omgeving.

  Meer informatie
 • Uurtje SDAM

  Uurtje SDAM

  Schiedam is trots op haar hoogste molens en branderijen waar de authentieke binnenstad in een oogopslag aan te herkennen is. Tijdens het gezellige UURTJE S'DAM wandelt u samen met een gids langs de verschillende highlights in het historische centrum van Schiedam.
  Tickets zijn te koop via Schiedam Partners.

  Meer informatie
 • UN-BEE-LIEVABLE DISTILLERS WORKSHOP

  UN-BEE-LIEVABLE DISTILLERS WORKSHOP

  Bent u met meerdere personen en zoekt u nog een leuke activiteit? Voor 4 tot max 6 personen kunt u een workshop volgen bij Serious Bee Distillers in het Distillers District Schiedam. Op een heel bijzondere plek maken zij een unieke Schiedamse honingdrank.

  Tijdens de workshop komt u van alles te weten over bijen. Ontdekt u hoe de oorspronkelijke godendrank Mede wordt omgetoverd in mooie distillaten en natuurlijk hoort een tasting en een bezoekje aan de Speak Easy erbij.

  Meer informatie
 • Rondvaart Fluisterboot

  Rondvaart Fluisterboot

  Medio april tot ongeveer eind oktober is het ook mogelijk om Schiedam, per boot te ontdekken.

  U vaart langs de hoogste molens ter wereld, pakhuizen en de branderijen in de oude binnenstad van Schiedam.

  Meer informatie
 • Theater aan de Schie

  Theater aan de Schie

  Het theater in Schiedam 'Theater aan de Schie' heeft 702 zitplaatsen.
  Op 12 september 1998 opende Theater aan de Schie haar deuren voor het publiek. Jaarlijks zijn er circa 150 professionele theatervoorstellingen te zien en 200 andere activiteiten. In 2016, 2017 en 2018 werd de theaterorganisatie genomineerd door de ANWB bij de verkiezing van Het meest Gastvrije Theater van Nederland. De kleine zaal van Theater aan de Schie waar jaarlijks circa 30 theatervoorzieningen worden geprogrammeerd ligt in het historische centrum van Schiedam. Deze theaterzaal biedt plaats aan 204 personen.

  Meer informatie