Skip to contentSkip to footer
Welkom in de 'Glazen Stad'
Welkom in de 'Glazen Stad'

Tussen Den Haag, Delft en Rotterdam vindt u Westland: het glastuinbouwgebied van Nederland. Hier worden bloemen, planten, groenten en fruit gekweekt en over de hele wereld verkocht.

Het is een bijzondere ervaring om deze ‘Glazen Stad’ van dichtbij te bekijken. Tussen de dorpjes en kassen kunt u prachtige fiets- en wandeltochten maken. Ook kunt u kiezen voor een rondvaart. De dorpjes en plaatsen als De Lier, Schipluiden en Honselersdijk zijn onderling verbonden met een waternetwerk. Tijdens het jaarlijkse Kom in de Kas evenement in april kunt u eens een kijkje nemen bij een van de kwekers en in de kassen rondlopen. Het hoogtepunt in deze regio is het varend bloemencorso midden in de zomer. Op vele versierde boten ziet u creaties met de bloemen uit de kassen. Het evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

In Westland staat de tuinbouw centraal. Het gebied is geschikt door de relatief hoge temperaturen in de winter. Door de omliggende grote steden zoals Delft, Den Haag en Rotterdam is de vraag naar producten hoog. Rond 1880 begonnen de tuinders met het gebruik van glas. Het bleek succesvol en het gebied staat inmiddels vol met kassen. ’s Avonds lichten de kassen op door het gebruik van lampen en ziet u een oranje gloed over de hemel.

Toeristische informatie

 • Bezoek een kas

  Bezoek een kas

  Het Westland is wereldwijd bekend als de Glazen Stad. Wanneer u door het Westland fietst, wandelt of wanneer u van een buitenlandse reis aankomt vliegen boven Nederland, is het direct duidelijk waarom het Westland zo heet. Met 2.300 hectare aaneengesloten glazen kassen is het Westland het grootste glazen tuinbouwgebied in de wereld. Het kweken van groenten, bloemen en potplanten zit iedere Westlander in het bloed.

  Meer informatie
 • Wandelen en fietsen

  Wandelen en fietsen

  In Westland zijn twee Toeristische Overstap Punten (TOP's). Een ‘knooppunt’ waar diverse bewegwijzerde en onbewegwijzerde fiets- en wandelroutes starten of samen komen. Een TOP is goed bereikbaar per auto en beschikt over voldoende parkeergelegenheid.

  Extra informatie over leuke wandelroutes!

  Extra informatie over fietsroutes!

  meer informatie
 • Musea in het Westland

  Musea in het Westland

  De musea in het Westland zijn de moeite van een bezoek waard en geven een prachtig beeld van de rijke geschiedenis. Duik onder en ontdek waarom het Westland geworden is wat het nu is.

  Meer informatie